Au vrut să dea foc la căminul cultural. Primarul s-a ascuns

0
921

Muncitorii care au reabilitat căminul cultural din Bumbești Pițic l-au stropit cu benzină, să-i dea foc. Oamenii acuză firma unui apropiat al ex-șefului SRI, că i-a dus de nas, luni de zile, fără să le dea banii. După ce au dormit pe jos și au stat zile întregi nemâncați, muncitorii au cerut socoteală și primarului, care a fugit fără urmă, din primărie.

Răzmeriță a muncitorilor care au efectuat lucrările de reabilitare a căminului cultural din comuna gorjeană Bumbești Pițic. Oamenii au turnat benzină pe acoperișul clădirii abia finalizate și au amenințat că îi dau foc, pentru că nu și-au primit banii. De trei luni, muncitorii veniți din Prahova, nu au primit niciun leu și au fost ținuți în condiții inumane. Au dormit pe jos, într-o încăpere a căminului pe care îl renovau, iar mâncare au luat „pe caiet”, de la magazinul de peste drum. Asta până când datoriile au devenit prea mari.

Lăsați fără bani, de firma amicului unui fost șef SRI

Oamenii au fost amăgiți, de la o săptămână la alta, că își vor primi banii. Muncitorii sunt angajați de o firmă, care a subcontractat lucrările de la societatea Grup Primacons, din Slatina, care a câștigat licitația, pentru proiectul finanțat din bani europeni. Daniel Oaie, cel care i-a adus pe oamenii din Prahova, să facă lucrările de  la căminul cultural din Bumbești Pițic acuză patronul firmei din județul Olt, un apropiat al fostului șef SRI Gorj, Radu Voinea. Administratorul care a finalizat acoperișul spune că Octavian Bălțoi, patronul din Slatina, îl „duce cu zăhărelul”, promițându-i bani, pentru fiecare etapă a lucrărilor. „Cică e Bălțoi, m-am dus personal la el, la Slatina. Mi-a spus că înainte să vină țigla, să mă duc la el, că-mi dă 100 de milioane și după ce pun țigla, face recepția și facem socoteala și-mi dă diferența de bani. M-a pus să-i trimit poze, că e țigla pusă și după ce i le-am trimis, nu a mai răspuns la telefon. Suntem nouă oameni aici, am venit de miercuri. Oamenii ăștia nu au mai mâncat de două zile, că nu am mai avut bani”, spune bărbatul. Unui localnic i s-a făcut milă de muncitori și a venit de acasă cu mâncare.

Primarul a fugit din primărie, de frica oamenilor

Oamenii au mai protestat și în urmă cu o lună, iar de atunci lucrurile nu s-au schimbat pentru ei, cu excepția unor lucrări în plus, efectuate. Echipa plecase di comuna gorjeană, după ce, aproape o săptămână, muncitorii au stat degeaba. Materialele de construcții se terminaseră, banii nu și-i primiseră, iar patronii firmei Primacons, câștigătoarea licitației, care a creat situația de la Bumbești Pițic, nu mai dădeau niciun semn.

Muncitorii îl incriminează și pe primarul comunei, Miki Nioață, care a promis că vor fi făcute plățile și că va avea discuții cu reprezentanții firmei din Slatina, pentru remedierea situației. Cum nimic din tot ce a promis nu s-a realizat, marți, când oamenii s-au revoltat, în fața primăriei, edilul a zbughit-o oltenește și nu a mai fost de găsit, până seara.

Viceprimarul comunei, Irina Cojocaru, spune că banii pot fi virați, după ce se efectuează receția, însă firma câștigătoare a licitației trebuia să aibă, în cont, banii necesari efectuării lucrărilor la care s-a angajat, conform obligațiilor contractuale, pe care și le-a asumat.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here