Circulara care sfătuiește populația să folosească măști de gaze. Prefect: „Ce scrie în lege trebuie făcut”

0
498

Prefectul de Gorj, Marcel Iacobescu, spune că Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) a făcut o „greșeală de comunicare”, trimițând adrese primăriilor, ca să informeze populația, ce tipuri de măști să folosească în caz de accident nuclear, chimic sau radiologic. Prefectul susține că informările, bazate pe o lege din 2005, creează panică, în contextul războiului din Ucraina, deși dispozițiile ar fi trebuit respectate tot timpul.

O adresă, trimisă primăriilor din județ, de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Gorj, a creat panică, deoarece îi sfătuia pe oameni cum să folosească măști, ca să se protejeze în caz de accident nuclear, chimic sau radiologic. „Circulara” redă un paragraf dintr-o lege din 2005, cu privire la protecția populației, în caz de risc. Textul, postat de unii prii primari, pe paginile de Facebook, exact în forma în care l-au primit de la ISU, prezintă două tipuri de situații, în care populația trebuie să folosească măști: unele contra particulelor și unele contra gazelor cu cartuș filtro-sorbant. Reprezentanții ISU au precizat că informarea face parte din instructajul ce se realizează periodic.

„Nu a trecut pe la mine, nu am știut despre ce este vorba”, a afirmat prefectul de Gorj, Marcel Iacobescu, care spune că șefii Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) au făcut exces de zel și au trimis adrese, privind instruirea populației, înainte ca primarii să fie chemați ei înșiși la o instruire. Deși astfel de instruiri trebuia făcute periodic, ele nu s-au efectuat, spune prefectul. „Sunt lucruri care nu s-au făcut. Bun! Vine un moment când trebuie să resetăm totul și să ne apucăm și noi de treabă. Cert este că tot ceea ce scrie în aceste adrese sau ce scrie în lege trebuie făcut. Indiferent că e o stare de urgență, de alertă sau că este linișteși pace”, a afirmat Marcel Iacobescu. Întreaga declarație a prefectului, aici:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here