Director: Hârtia igienică de un milion euro, eroare în SICAP. Factura, modificată

0
1917

Conducerea Spitalului Județean Târgu Jiu dă vina pe SEAP, sistemul de achiziții publice, prin care s-a cumpărat hârtia igienică pentru unitatea sanitară. Site-ul public de licitații a arătat o valoare totală de 4.725.000 lei, adică un milion de euro. Gigel Capotă, directorul instituției, spune că este o eroare.

Directorul Spitalului Județean din Târgu Jiu, instituție care a încărcat în sistemul public de licitații, o achiziție de un milion de euro, pentru hârtie igienică, dă vina pe SEAP-SICAP. Gigel Capotă susține că este o eroare în sistem, dar nu a explicat de ce angajații săi au dat acceptul, pentru respectiva sumă. În luna martie, reprezentanții unității spitalicești au perfectat documentația, pentru achiziționarea de hârtie igienică și role de prosoape. Procedura s-a făcut prin SEAP, unde apare o valoare totală de 4.725.000 lei, adică un milion de euro. Într-un comunicat de presă, cu greșeli gramaticale, compartimentul de comunicare al spitalului susține că de vină este SEAP-ul. Sistemul de achiziții electronice este, de fapt, platforma în care firmele private și instituțiile de stat, care contractează bunuri sau servicii, își fac oferte și perfectează achizițiile. Platforma obligă participanții să completeze numeroase rubrici, inclusiv cele de preț. În cazul de față, angajații Spitalului Județean au completat sumele pentru cumpărarea hârtiei. Conducerea unității spune că a cumpărat role în valoare de 3.150,00 lei, dar sistemul public a afișat o sumă totală mai mare, fără să explice cum a fost posibil acest lucru și de ce eroarea nu a fost remediată, pe site-ul care oferă informații publice.

Procedura, factura și livrarea, făcute în aceeași zi

În același comunicat, care conține și un drept la replică, managerul Gigel Capotă spune că atât procedura de achiziție, cât și facturarea, dar și livrarea hârtiei -au făcut în aceeași zi, în care angajații instituției s-au arătat lovizi de exces de zel, având în vedere că anunțul în SICAP a fost publicat înainte de ora 8:00 dimineața, respectiv la 7:57.

„Achiziția produsului role prosop hârtie a fost demarată în SICAP în data de 18 martie 2019 și a fost finalizată prin răspunsul la ofertă în aceiași zi. Această achiziție, în valoare de 3.150 lei, fără TVA, a fost materializată prin livrarea produselor la data de 18 martie 2019 și emiterea facturii nr. 7550, din data 18 martie 2019, pe care o atașăm. Eroarea care apare pe SICAP (Sistemul Electronic de Achiziții Publice) nu se datorează Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu.

Referitor la achiziția de aparatură medicală finanțată de Ministerul Sănătății, procedurile de achiziție au fost de licitație deschisă online, publicate în SICAP, proceduri la care au posibilitatea să se înscrie și să depună ofertă orice operator economic”, se arată în comunicatul emis de Spitalul Județean Târgu Jiu.

Data facturii, modificată

Directorul spitalului de la Târgu Jiu a publicat comunicatul de presă, pe pagina personală de Facebook, unde a pus și factura emisă pentru hârtia achiziționată. Pe documentul oficial, afișat public, se observă că data a fost modificată. 

La rubrica de lângă antet, dar și la datele privind expedierea facturii, a fost trecută, inițial, data de 15 martie, ceea ce înseamnă trei zile înainte de perfectarea achiziției. Data a fost tăiată cu pixul și modificată în 18.03, adică ziua în care a fost efectuată procedura, în sistemul de achiziții publice, SEAP.

Reprezentanții firmei Tip Lux SRL, cu care a fost încheiată tranzacția, spun că oferta lor a fost pentru 3.150 de lei și nu ar fi putut onora o comandă mai mare: „Nu avem noi o așa cifră de afacere. De unde atâta hârtie?! Nu este adevărat. Ne-ar fi convenit să avem așa o cantitate, dar nici într-un an nu rulăm atâta”, a declarat Băluță.

NOTĂ! Nu așteptăm ca domnii din conducerea Spitalului Județean Târgu Jiu să ne comunice măsurile luate împotriva angajaților, care s-au ocupat de respectiva achiziție, în care au postat sume declarat eronate.

Nu mai avem nicio așteptare nici de la organele de anchetă, care s-au arătat impasibile la orice suspiciune rezonabilă, legată de cheltuirea banilor publici.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here