Afaceri marca Spitalul Județean Tg Jiu. Masă de operații, la prețul a 3 apartamente

0
4370
Cum au fost cheltuite cele 3,6 milioane de euro alocate de Ministerul Sănătății și Consiliul Județean Gorj la Spitalul Județean Tg-Jiu! Suspiciuni privind achiziția de echipamente medicale: o targă costă cât un Logan și o masă de operații, cât un Porsche!
Vizita ministrului Sănătății, Sorina Pintea, la Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu, de la finele lunii martie a acestui an, a adus și promisiuni de alocare a unor fonduri consistente pentru achiziționarea de aparatură medicală la unitatea sanitară. Din acel moment, autoritățile locale au anunțat, constant, că au făcut demersuri pentru obținerea banilor, iar sumele vor fi completate cu unele de la bugetul județului. În final, au fost alocate SJU Tg. Jiu peste 17 milioane de lei, adică aproximativ 3,6 milioane de euro, pentru a fi cumpărate echipamente medicale necesare funcționării spitalului, numai că, banii au fost împărțiți în două contracte, a căror valoare estimată acoperă întreaga alocare bugetară, iar prețurile de achiziție a unor echipamente medicale sunt cu mult umflate, după cum susțin unele surse din cadrul spitalului. Concret, s-a ajuns în situația în care o targă a fost cumpărată cu 6.000 de euro, o masă de operație cu 100.000 de euro, iar în aceste cazuri este mai mult decât necesară o verificare din partea organelor judiciare, care să constate dacă fondurile publice au fost utilizate rațional și eficient.
Finanțările…
… alocate de Ministerul Sănătății și Consiliul Județean Gorj pentru Spitalul Județean de Urgență Tg. Jiu, în ultimele cinci luni, depășesc 17 milioane de lei, iar suma a fost destinată achiziționării unor echipamente medicale.
Deși publicarea informațiilor cu privire la cheltuirea fondurilor publice este imperios necesară, banii au fost considerați, cel mai probabil, ca un fel de plocon de la ministrul Sănătății, pentru așa-zisul manager al SJU, altfel nu se explică lipsa totală de transparență în cheltuirea acestora, din partea spitalului. În afară de câteva fotografii cu aparatura medicală, postate pe contul personal de Facebook al celui pe care șefii județului îl consideră manager de înaltă clasă al spitalului în care s-au filmat scene semi-porno cu bolnavii de la Psihiatrie, nicio altă informație cu privire la cheltuirea celor 3,6 milioane de euro nu este publică, deși achizițiile ar trebui să se regăsească pe site-ul instituției.
Oficial,…
… la finele lunii iulie, SJU Tg-Jiu a inițiat prima procedură privind atribuirea unui contract, acord-cadru pentru furnizarea de aparatură medicală, iar valoarea estimată a acestuia era de 11,2 milioane de lei. Anunțul a apărut în sistemul electronic de achiziții publice, la 2 august a.c., iar firmele interesate puteau depune oferte până pe 30 august.
Din acest lot, de departe atrage atenția prețul estimat de spital pentru achiziția unei mese de operație pentru ortopedie, de 792.000 de lei, adică în jur de 168.000 de euro, echivalentul a trei apartamente.
Până la urmă, masa a fost achiziționată cu aproximativ 100.000 de euro, cam cât un autoturism de lux Porsche, după cum susțin unele surse. Poate comparația nu e bună, însă pentru a fi mai convingători, am apelat la o firmă prestigioasă de echipamente medicale, căreia i-am furnizat caracteristicile tehnice din caietul de sarcini elaborat de SJU Tg-Jiu și…surpriză: cea mai completă și complexă masă de operație existentă, astăzi, pe piața echipamentelor medicale costă 285.000 de lei, mai exact, 60.000 de euro.
Pe data de 9 august a.c., SJU Tg-Jiu a inițiat a doua procedură în vederea încheierii unui acord cadru pentru achiziționarea de aparatură medicală. Valoarea estimată a acestuia era de 5.985.000 de lei, adică diferența de la 11, la 17 milioane de lei, cât a fost finanțarea Ministerului Sănătății și a CJ Gorj.
Și în lotul al doilea…
… de cumpărături există suspiciuni privind cel puțin o achiziție. Au fost estimați 159.660 lei pentru achiziția ”brancard transport pacienți radiotransparent”, adică 34.000 de euro.
Cu acești bani puteau fi cumpărate zece tărgi, însă conducerea SJU a preferat să achiziționeze doar patru bucăți la suprapreț. 6.000 de euro a costat o singură targă, cam cât o Dacia Logan, susțin sursele citate, în contextul în care cea mai scumpă de pe piața echipamentelor medicale și care respectă caracteristicile din caietul de sarcini al spitalului nu depășește 1.900 de euro.
Intervenția organelor judiciare, singura în măsură să lămurească situația
În același ton al lipsei totale de transparență, precum un rege aflat pe tronul invadat de muște, din fundul grădinii, din biroul așa zisului manager al spitalului ni s-a transmis să ne adresăm cu o cerere, în baza Legii privind liberul acces la informațiile de interes public, pentru a ne fi puse la dispoziție datele privind achizițiile de aparatură din spital. Cât despre firma preferată de conducerea SJU Tg-Jiu, niciun cuvânt. În acest caz, este imperios necesar ca organele judiciare să facă verificări cu privire la cheltuirea celor 3,6 milioane de euro de către SJU Tg-Jiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here