Falsul din declarația de avere a primarului. Ping-pong cu 43.000 de euro

0
5677

Primarul municipiului Motru a mințit în declarația de avere. Cosmin Morega a trecut că a primit donație un bolid de lux, pe care îl avea deja. Autoturismul figura și în declarația dată pentru anul anterior, iar la modalitatea de dobândire a specificat că și l-a cumpărat.

Noul primar PSD din Motru și-a completat declarația de avere cu un fals. Cosmin Morega a completat la rubrica “bunuri imobile” un Jaguar, cu mențiunea că este donație, iar la anul fabricației, 2019. Bolidul ce a costat cât un apartament figurează, de fapt, și în declarația de avere depusă de edil înainte de a ajunge primar.

 

În actul respectiv, Morega, pe atunci viceprimar, a trecut la modalitatea de dobândire, că l-a obținut prin vânzare-cumpărare și că datează din 2018. Mașina de lux nu a fost expusă prea mult de noul proprietar, care își pregătea campania electorală și a considerat că un candidat prea bogat nu ar avea priză la electorat. După alegerile locale din septembrie 2020, Cosmin Morega și unchiul lui, fostul “erou al muncii socialiste”, Dan Ilie Morega, au postat pe rețeaua de socializare o înregistrare, în care este regizat momentul oferirii unei mașini cadou. Pe 4 octombrie 2020, Morega senior se filmează împreună cu nepotul, proaspăt primar, în fața unui bolid alb, împopoțonat cu pampoane mari, roșii și albastre, spunând că este cadoul pe care i-l face lui Cosmin, de ziua lui și pentru câștigarea mandatului de primar. Filmulețul, în care cei doi se îmbrățișează, după ce Ilie Morega spune că i-a făcut cadou autoturismul, a fost preluat de presa locală și națională. „Marea familie a noastră, coordonată de mine, te felicităm din ființele noastre și ne-am gândit ca pentru toate calitățile și realizările tale, pentru ziua ta, pentru iubirea pe care o ai din partea motrenilor, să îți facem un cadou, un autoturism Jaguar second-hand, cumpărat din Germania la un preț modic, și care să te poarte împreună cu familia fără evenimente nedorite pe drumurile vieții, acolo unde voi doriți”, scria Dan Ilie Morega pe pagina de Facebook, pe 4 octombrie, când a postat și filmulețul în care spune că i-a oferit cadoul pe patru roți nepotului.

Morega senior: „Eu am fost capo di tutti capi”

În realitate, Costel Morega deține de un an mașina, pe care a cumpărat-o din Germania. Edilul avea bolidul și în declarația anterioară, în care a menționat că este fabricat în 2018. În declarația publică pe care a făcut-o prin presă, Ilie Morega a spus că a dat 28.900 euro pe autoturismul făcut cadou nepotului. „L-am ajutat, în primul rând, am fost capo di tutti capi pentru strategia campaniei electorale a lui Cosmin, care a reușit să fie primar, i-am dus autoturismul, am pus flori. Acest autoturism ne-a costat, pe membrii familiei, 28.900 de euro”, declara Dan Ilie Morega, pentru Antena1, în luna octombrie.

În actul de vânzare-cumpărare, care nu este pe numele unchiului „donator”, ci al nepotului, valoarea totală de achiziție este mult mai mare: 43.350 de euro, autoturismul fiind cumpărat din Germania, second hand (Vezi foto stânga).

Dovadă că bolidul îi aparține lui Cosmin Morega de un an este și decizia de impunere, prin care Jaguarul a fost înregistrat la serviciul local de taxe și impozite, în data de 13 noiembrie 2019, la două săptămâni de la achiziție.

Instituțiile abilitate ar trebui să stabilească dacă primarul Cosmin Morega a mințit într-una din declarațiile de avere, dacă nu poate justifica suma de bani sau dacă are chiar două autoturisme.

Video: înregistrarea în care Ilie Morega spune că îi face cadou Jaguarul nepotului Cosmin Morega, după alegerile din septembrie 2020.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here