Iohannis a instituit starea de urgență națională. Ce conține decretul

0
767

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, în urmă cu câteva minute, ce conține decretul privind instituirea stării de urgență națională. Acestea sunt:

Se suspendă cursurile, atât în învățământul preuniversitar, cât și în cel din universități, pe toată perioada stării de urgență.

Limitarea poverii financiare. Pe perioada stării de urgență, se pot plafona prețurile la medicamente, alimente de strictă necesitate și utilități, în limita prețului mediu din ultimele trei luni, dinainte instituirii stării de urgență.

De servicii medicale beneficiază toate persoanele de pe teritoriul României și vor fi suportate de stat.

Angajatorii și angajații afectați vor fi sprijiniți prin derogări de la legislație

Angajatorii vor beneficia de protecție socială.

Părinții beneficiază de zile libere, cu excepția celor din sistemul de apărare sau sanitar

În instituțiile statului și societățile cu capital privat, unde se poate, se introduce sistemul de telemuncă (de acasă).

Cetățenii vor depune documente la instituții, în mod electronic.

Poate fi angajat personal, în instituții sanitare, fără concurs, iar madicamentele pot fi achiziționate prin încredințare directă, fără licitații.

Măsuri de susținere a operatorilor din domeniile afectate

Se va asigura continuitatea tuturor sistemelor de utilități publice

Se suspendă controalele la angajatori, cu unele excepții

Activitatea de judecată se face doar în cauzele de urgență deosebită. Instanțele pot da termene scurte sau chiar în aceeași zi, iar soluțiile se pot da prin videoconferință

Anumite măsuri, precum închidere punctelor de frontieră sau circulația (feroviară, maritimă, aeriană, rutieră), pot fi instituite gradual, dacă situația o impune. Astfel de măsuri pot fi solicitate de Comitetul pentru Situații de Urgență.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here