Lucrările la heliport, blocate. Miruță: ”Oameni cu șanse la viață mor”

0
421

Lucrările la heliportul de la Târgu Jiu au fost prelungite cu șase luni. Deși au anunțat că acesta va deveni funcțional în 2023, autoritățile municipale au aprobat un nou termen de finalizare, jumătatea anului 2024.
Heliportul este acum complet blocat, asta după ce lucrările pentru montarea unui balizaj, care să permită folosirea lui și pe timpul nopții, s-au oprit. Deputatul USR, Radu Miruță, critică dur, într-un comunicat de presă, autoritățile. Parlamentarul spune, într-un live făcut lângă heliportul blocat, că reprezentanții Primăriei Târgu Jiu nu și-au dat seama că certificatul de urbanism expirase, ceea ce a atras după sine anularea tuturor documentelor emise în baza acestuia. ”După lungi presiuni publice și demersuri în Parlament pe care Radu Miruta le-a făcut, a fost emis în aprilie 2020 un certificat de urbanism în baza căruia s-au obținut avize pentru acest proiect. Iresponsabilitatea Primăriei Targu Jiu a făcut ca acest certificat de urbanism să expire după 2 ani fără a mai fi prelungit, odată cu el fiind nule toate autorizațiile obținute între timp. Aceeași primărie care a ratat extinderea valabilității acestui certificat, a emis un altul în mai 2023, reluând întreg procesul”, se arată într-un comunicat emis de USR Gorj.
Bejinaru: ”S-a modificat regulamentul”
Viceprimarul Târgu Jiului, Bogdan Bejinaru, a declarat, joi, că de vină pentru blocajul apărut este legislația, care a schimbat regulile pentru heliporturi.
”La sfârșitul lunii mai, după ce constructorul se apucase de execuție, s-a modificat regulamentul, pentru a acorda avizul de funcționare al heliporturilor pe timp de noapte și, automat, a presupus ca și noi să modificăm proiectul tehnic, astfel încât să-l adaptăm la noile cerințe. Cu mențiunea că suma prevăzută inițială, a rămas neschimbată. Termenul a fost modificat și pentru execuție și pentru instruirea personalului, vorbim de un curs de patru luni, care va fi plătit în cadrul acestui proiect. Constructorul are obligația să instruiască personalul. Heliportul va fi dat în funcțiune în iunie-iulie, anul acesta”, a declarat viceprimarul, Bogdan Bejinaru.
Șefii PNL și PSD, acuzați de complicitate
Deputatul Radu Miruță susține că 72% dintre pacienții preluați de elicopterele SMURD, de la Târgu Jiu, au supraviețuit, deoarece au putut fi transferați în spitale mari, cu zboruri efectuate ziua, însă nu aceeași șansă au avut-o cei care au suferit accidente grave noaptea și nu au putut fi transportați.
”131 de zboruri au fost ziua la Tg Jiu în anul 2022. Dintre aceste cazuri, 72% au supraviețuit, când în spitalul Targu Jiu nu aveau nicio șansă. Fiindcă accidentul vascular nu alege între zi și noapte, alți minim 131 de gorjeni au ratat această șansă la viață, dat fiind faptul că pe întuneric, elicopterul SMURD nu a putut ajunge la Targu Jiu. În tot acest context și președintele PSD Gorj și cel al PNL tac. În loc să ia atitudine, să se implice, tac complice, în timp ce oamenii mor cu zile.
O investiție evaluată la 186.200 de euro, care se poate realiza într-un timp extrem de scurt, este ținută blocată de 11 ani, de interesele grupului ce conduce Primăria Târgu Jiu, care vrea să plătească o sumă de 5 ori mai mare, dar nici măcar așa nu reușește”, a transmis președintele USR Gorj, Rprin același comunicat de presă.
Cert este că elicopterele SMURD nu vor putea ateriza și decola de pe heliportul de la Târgu Jiu, până cel mai devreme la jumătatea anului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here