Manu Tomescu: „Este o crimă economică. Să tai de la cea mai performantă termocentrală”

0
732

„Este o cămătărie”. Așa cataloghează sindicalistul Manu Tomescu alocarea de bani, pentru Complexul Oltenia, condiționat de închiderea unor capacități de producție. În nota de fundamentare a Ordonanței de Urgență, aprobată miercuri de Guvern, pentru acordarea unui ajutor de stat pentru CEO, este asumată reducerea la două grupuri de producție, la Termocentrala Rovinari, până în 2027. “Capacitatea instalată pe bază de lignit va scădea de la 3570 MW (începutul anului 2021) la 660 MW (numai două grupuri la Rovinari) la începutul anului 2027, ceea ce înseamnă o reducere de 82% în 6 ani. Reducerea anuală de emisii de CO2 provenite din lignit este de 4 mil tone (de la 8.6 mil tone în 2021 la 2.6 mil tone în 2027). Operarea celor două unități de la Rovinari, după anul 2025 are ca fundamentare asigurarea securității energetice în baza unui mecanism de piață” se arată în nota de fundamentare.

„E un fel de cămătărie”

Manu Tomescu spune că, în aceste condiții, din cei 12.000 de angajați, ar mai rămâne aproximativ 3.000. „Practic, acest ajutor vine în paralel cu un program de restructurare, plan care nu ne spune în mod cert dacă vom mai avea locuri de muncă în viitorul apropiat, pentru că prima dată au mers cu acest plan, ca din 12 grupuri să rămână 5, iar acum planul a fost trimis înapoi și din cinci grupuri ne spun că vor rămâne doar 3, dar nici acestea nu sunt sigure. Cu toate că s-au alocat acești bani, uitați-că că e un fel de cămătărie. Acești bani pentru restructurare, practic nu ajung nici măcar un cent în companie. Ei fac, la loc comanda, cum ar veni, fac un circuit, pe niște semnături și ajung înapoi la Guvern. Practic, acești bani nu ajung sub nicio formă în Complexul Energetic Oltenia, ei se duc pe o taxă, care este impusă”, a spus Manu Tomescu.

„Ca și cum ar pune pompierii să plătească apa cu care sting incendiile”

Certificatele CO2 , impuse producătorilor de energie pe bază de cărbune, au împovărat Complexul Oltenia într-atât, încât compania nu poate rezista pe piață, fără ajutor financiar. Prețul unui singur certificat de dioxid de carbon a ajuns la peste 40 de euro. „Noi, dincolo de taxele pe care le plătim, ca orice cetățean din țara asta, suntem obligați, pe munca noastră, să mai plătim încă niște taxe, chiar aceasta a certificatelor de carbon. Practic, ce a făcut statul cu noi, pentru că a mai pus încă niște taxe, e ca și cum ar pune pompierii să plătească apa cu care sting incendiile”, a fost reacția lui Manu Tomescu, care spune că ar fi un dezastru, dacă planul de restructurare, în care sunt prinse cinci grupuri, nu va fi aprobat de Comisia Europeană și ar trebui aplicată varianta cu doar trei grupuri energetice. „Ar fi dezastru. În primul rând ar fi un dezastru pentru economia Gorjului. Gândiți-vă că dacă acum, la 12.000 de salariați, deservim 12 grupuri, practic vin 1.000 de salariați pe grup. Pe o matematică simplă, din 12 grupuri, dacă o să rămână doar trei, fără să mai pui nimic în loc, o să rămână undeva la 3.000 de salariați. Eu vreau să atrag atenția că Termocentrala Rovinari, care este cea mai performantă din România și din sud-estul Europei, are costul cel mai redus pe megawatt. Cu toate acestea, i se taie două grupuri. Este o crimă economică ce se întâmplă. Să tai de la termocentrala care ar putea să țină în viață și Oltenia întreagă nu înseamnă decât o inconștiență, o imaturitate de decizie, a celor care și-au asumat acest plan, pentru că noi suntem obligați să ținem în continuare termocentrala de la Brăila, de la Chișcani, care nu a adus un plus, dimpotrivă, a adus pierderi colosale”, a mai spus sindicalistul Manu Tomescu.

Guvernul a aprobat, ieri, un ajutor de stat de restructurare, de 241 milioane euro, pentru plata certificatelor CO2, sumă ce ar trebui restituită, în cazul în care planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia nu va fi aprobat de Comisia Europeană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here