Parchetul European a prelungit controlul judiciar, pentru primarul din Rovinari

0
3643

Procurorii Parchetului European au prelungit măsura controlului judiciar, împotriva primarului din Rovinari, în dosarul în care se fac cercetări pentru frauda din banii europeni. Robert Filip a fost pus sub control judiciar, inițial, în luna mai, când anchetatorii au stabilit și o cauțiune de 1,7 milioane de euro.

Acum, controlul judiciar a fost prelungit până pe 4 octombrie.

Primarul din Rovinari și alte două persoane sunt suspectate într-o cauză privind folosirea fondurilor europene destinate Deltei Dunării, conform comunicatului emis de Parchetul European (EPPO). În afacerile cu fonduri europene au fost incluse și două firme, pe care anchetatorii le asimilează primarului Filip, una dintre ele fiind pe numele bunicii edilului, iar cealaltă, pe numele fostului șofer. Presafarastapani.ro a prezentat aici, detaliile afacerilor cu fonduri europene, intrate în atenția anchetatorilor EPPO.

„Suspecții au dezvoltat o schemă cu șapte societăți comerciale, controlate fie direct, fie prin intermediari. Grupul infracțional continuă și în prezent, fiecare dintre suspecți având un rol bine stabilit și acționând în mod coordonat.

Doi dintre suspecți au pus la dispoziția grupului patru societăți care au accesat în mod abuziv fonduri europene și le-au folosit în alte zone din România, în afara Deltei Dunării. Suspecții au pus la punct un sistem prin care, pe baza unor documente inexacte, au creat o aparență falsă privind locul de implementare a proiectelor, existența resurselor financiare aferente contribuției proprii și organizarea transparentă a procedurilor de achiziție. Manipularea procedurilor de achiziții publice a dus la stabilirea unor prețuri crescute în mod artificial.

Cel de-al treilea suspect a furnizat echipamente celor patru societăți controlate de ceilalți doi, la un preț supraevaluat. Având în vedere că echipamentele au fost achiziționate cu fonduri europene (aproximativ 70%), interesul grupului a fost de a menține prețurile de achiziție la un nivel cât mai ridicat, pentru a obține rambursarea unor sume cât mai mari din fondurile europene. Ulterior, diferența dintre prețul real și prețul de achiziție declarat autorității de management a rămas la dispoziția grupului”, se arată în comunicatul emis de Parchetul European, în data de 25 mai.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here