Prefectul Popescu, acuzat de abuz în serviciu. Presa, scoasă de la discuțiile despre ”Tranziție Justă”

0
294

Fondul de Tranziție Justă a ajuns să fie exploatat electoral. Prefectul județului Gorj, Iulian Popescu, a organizat o întâlnire, la care au fost invitați parlamentari, oameni de afaceri și consultanți pe fonduri europene, cu scopul declarat de a cere modificarea ghidurilor de finanțare, care ar fi defavorabile afaceriștilor. Șeful Consiliului Județean, Cosmin Popescu, a emis un comunicat de presă, care susține că evenimentul organizat de prefect este ilegal și este doar un joc de imagine. Jurnaliștii nu au fost lăsați să înregistreze dezbaterea.

La evenimentul ce s-a desfășurat în Prefectura Gorj, au participat oameni de afaceri, apropiați ai actualei conduceri PNL și câțiva consultanți, care fac proiecte.

Președintele PNL Gorj, Ion Iordache, a declarat că scopul întâlnirii este acela de a modifica ghidurile pentru FTJ și că oameni de afaceri s-ar fi plâns că acestea nu avantajează Gorjul.

Deputatul PSD, Claudiu Manta, spune că a refuzat să participe la întâlnire, catalogând-o ca ilegală. ”Este o ședință, pe care dl prefect nu avea dreptul să o organizeze. Dacă dl prefect și dl Iordache au chemat oamenii de afaceri la o cafea, să le expună chestiuni referitoare la Fondul de Tranziție Justă, este problema dumnealor”, a spus deputatul PSD.

Deși a acuzat lipsa de transparență a celor care s-au ocupat de Planul de Tranziție Justă până acum, prefectul a interzis presei să înregistreze dezbaterea.

Consiliul Județean, absent de la eveniment, deși a apărul pe lista de invitați, a transmis un comunicat de presă, în care se arată că evenimentul a fost unul politic, deoarece consultările publice s-au terminat în luna august.

CJ: ”Este un demers cu caracter politic, menit să atragă capital de imagine”

”Programul Tranziție Justă 2021-2027 (PTJ) a fost aprobat de către Comisia Europeană prin decizia nr. C(2002) 9125. 02.12.2022, răspunzând nevoilor de investiții definite la nivelul planurilor teritoriale pentru o tranziție justă (PTTJ pentru județele Gorj, Hunedoara, Dolj, Galați, Prahova și Mureș, teritorii identificate în anexa D a Raportului de țară aferent anului 2020.

În august 2023, s-a finalizat etapa de consultare publică pentru ghidul solicitantului aferent investițiilor pentru dezvoltarea investițiilor productive în cadrul IMM și pentru crearea de locuri de muncă durabile, ghidul solicitantului fiind în proces de consolidare cu observațiile primite, iar procedura de aprobare a criteriilor de evaluare și selecție de către Comitetul de Monitorizare fiind în curs de derulare.  Precizăm că au fost preluate propunerile primite în acord cu prevederile PTJ 2021-2027 aprobat de către CE și cu legislația națională și europeană în vigoare. În 30 august a fost organizată o întâlnire de lucru în cadrul grupului județean Gorj pentru coordonarea tranziției la neutralitatea climatică cu scopul reflectării specificului local în criteriile de evaluare și selecție, precum și în prioritizarea domeniilor la finanțare pentru a crea premisele reconversiei teritoriilor către o economie verde.

Consiliul Județean Gorj și grupul teritorial pentru gestionarea tranziției au dat dovada de deschidere și transparență și de respectarea principiului parteneriatului în ceea ce privește această oportunitate de finanțare fără precedent pentru județul nostru. Cu toate acestea, trebuie ținut cont și de faptul că o prelungire suplimentară a dezbaterilor pe ghidul solicitantului poate face imposibilă deschiderea apelului de proiecte înainte de ianuarie 2024. Acest lucru nu este oportun raportat la nevoile de finanțare care exista la nivelul județului și la strategia de implementare a programului.

Facem precizarea că, potrivit Programului Tranziție Justă aprobat, instituțiile cu atribuții în organizarea și derularea activităților legate de implementarea programului menționat, la nivelul județului Gorj sunt Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, în calitate de Autoritate de Management (AM), Agenția de Dezvoltare Sud-Vest Oltenia, în calitate de Organism Intermediar (OI) și Grupul județean pentru tranziția la neutralitate climatică Gorj, aflat în coordonarea Consiliului Județean Gorj.

Gestionarea organizării, operaționalizării, implementării și monitorizării Fondului de Tranziție Justă este atributul exclusiv al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, singura autoritate centrală a statului român care poate decide mecanismele de desfășurare a activităților circumscrise obiectivului, inclusiv activitatea de consultare publică în vederea agregării ghidurilor solicitanților.

Orice demers al unei alte entități publice sau al unei persoane, care deține o funcție de demnitate publică, de substituire a competențelor legale ale MIPE, fără a avea o delegare sau un acord în acest sens, poate fi considerat de către organele judiciare abuz în serviciu.

Față de cele mai sus menționate, apreciem că acțiunea inițiată de prefectul județului Gorj, cu desfășurare în data de 14.09.2023, este în afara dispozițiilor legale prevăzute de art. 252-259 din Codul administrativ.

În aceste condiții, consider că organizarea unei întâlniri de către Instituția Prefectului – Județul Gorj, cu oameni de afaceri și consultanți, fără implicarea directă a uneia dintre instituțiile menționate anterior, cu atribuții în gestionarea și implementarea  PTJ, este un demers cu caracter politic, menit să atragă capital de imagine și nu numai.

Nu în ultimul rând, este menit să întârzie lansarea Apelului de proiecte aferent Ghidului Solicitantului pentru Acțiunea „Dezvoltarea Întreprinderilor și a Antreprenoriatului”, cu impact direct asupra respectării calendarului de lansare a celorlalte Apelurile de proiecte în cadrul PTJ, și, implicit, să pună în pericol absorbția celor peste 537 de milioane de euro alocate dezvoltării și diversificării activității economice la nivelul județului Gorj”, este comunicatul emis de Consiliul Județean.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here