„Profit din pix” la CEO: Boza anunță public pierderi, dar raportează profit în acte

0
1047

Conducerea Complexului Energetic Oltenia a raportat profit de peste 180 milioane de lei, în primele șase luni ale anului, deși este recunoscut faptul că societatea are pierderi. Bilanțul contabil, în care este trecut, negru pe alb, profitul din nouă cifre, a fost postat pe site-ul companiei, miercuri dimineață. Seara, într-o intervenție la un post de televiziune, managerul Sorin Boza anunța pierderi, contrazicând actul oficial, pe care l-a semnat, alături de alți patru șefi și care a fost înregistrat la Finanțe.

Șefii Complexului Energetic Oltenia spun una, dar trec alta în acte. Conducerea CEO a completat formularele cu situația economică după prima jumătate a anului, cu un profit de 188.984.571 lei, iar în aceeași zi, managerul Sorin Boza a declarat public, faptul că unitatea este pe pierdere. Deși bilanțul în care șefii CEO au trecut profit era postat pe site-ul companiei încă de dimineața, managerul Sorin Boza declara, cu seninătate, într-o intervenție la postul Tele3, că rezultatul este unul negativ. „E, normal, un rezultat negativ. Pentru că nu s-a inventat bagheta magică, să scăpăm de aceste costuri de certificate. Ceea ce este important, uitați-vă la rezultatele operaționale. Avem la rezultatele operaționale o sumă de 190 milioane Ron, după șase luni, ceea ce se apropie de rezultatul operațional al Nuclearelectrica, care nu plătește nicio taxă”, a declarat Sorin Boza, uitând că și-a asumat raportarea oficială, în care apare profit, iar pierderile sunt zero.

„Cât de prost să fii, să inventezi profit și să plătești 30 milioane, impozit pe profit!”

Raportarea semestrială, care anunță un profit 188.984.571 lei este asumată de managerul companiei, Sorin Boza, de unul dintre membrii directoratului, Constantin Bălășoiu, de directoarea Direcției Financiar-Contabile, Adriana Luminița Popescu și de Maria Scurtu, șefa Departamentului Financiar-Contabil și de Lavinia Cosneanu, șefa Serviciului Contabilitate.

Deputatul PNL, Dan Vîlceanu, care a anunțat cu o lună în urmă că se pregătește un bilanț trucat, care să arate un fals profit, prin neachitarea certificatelor CO2, acuză conducerea Complexului Oltenia, că a inventat profitul și că acest artificiu costă compania 30 milioane de lei, impozit pe profit. „CEO are profit de 188 de milioane de lei. Din pix. Cât de prost să fii să inventezi profit, pentru satisfacerea unor orgolii și să plătești impozit la stat pentru ceva ce nu există? Cât de prost să fii să dai 30 de milioane la stat, impozit pe profit, când în cariere sunt atât de multe lipsuri? Bilanțul la șase luni mai arată că au scăzut de aproape 7 ori cheltuielile cu achiziția de materii prime și consumabile. Au crescut dramatic datoriile companiei la bugetul asigurărilor sociale. Iată că sunt puse pe stop cheltuielile care au legătură directă cu salariații! De asemenea, din iunie 2018 și până în iunie 2019, au dispărut din companie 126 de salariați. La CE Oltenia, doar angajările politice mențin efectivul de angajați, de 13.000″, a fost reacția parlamentarului din opoziție.

Credite de 270 milioane euro

Din bilanțul la jumătatea anului reiese că producătorul de energie are datorii uriașe la bănci. Societate, care în luna aprilie a contractat credite de la șase bănci comerciale, pentru a achita certificatele de dioxid de carbon, aferente anului 2018, avea de rambursat, la 30 iunie, 1.273.315.813 lei, adică 270 milioane de euro. Pentru achitarea certificatelor consumate în acest an, compania nu mai are nicio șansă de a obține împrumuturi bancare, iar singura speranță a conducerii este găsirea unei scheme de sprijin de la stat, care să nu contravină regulilor impuse de Comisia Europeană, care a interzis ajutoarele de stat pentru companii.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here