Reprezentanți UNESCO, la Târgu Jiu, în ziua expirării contractului de lucrări la Calea Eroilor. Prelungire cu încă 4 luni

0
391

Reprezentanți ai Comisiei pentru relația cu UNESCO, Institutului Național al Patrimoniului și Comisiei parlamentului pentru relația cu UNESCO s-au întâlnit, joi, la Târgu Jiu, cu autoritățile locale. La discuții a participat și arhitectul Dorin Ștefan, care a făcut proiectul modernizării Căii Eroilor, întârzierea acestora fiind subiectul cel mai disputat. 

Azi, trebuia să se finalizeze lucrările la Calea Eroilor, însă firma constructor, care a primit o prelungire a contractului, anul trecut, va mai beneficia de o extindere a termenului, cu încă patru luni. Reprezentanții Primăriei Târgu Jiu au anunțat, într-o conferință de presă, că au analizat variantele pentru continuarea lucrărilor și cea mai bună dintre ele a fost considerată prelungirea contractului, cu firma care a început lucrările. „Varianta încetării contractului ar presupune reevaluarea restului de executat. O reevaluare implică creșterea costurilor la prețurile actuale ale pieței, o prelungire cu cel puțin 12 luni, care implică procedura de achiziție, creșterea prețului și achiziționarea pietrei. Un alt dezavantaj este că, expirând contractul de finanțare, ar însemna o preluare a tuturor cheltuielilor la bugetul local. Propunerea de prelungire este rezonabilă. Am propus aplicarea de penalități pentru restul de executat”, a afirmat Raul Chiriac, șeful de Investiții al Primăriei Târgu Jiu.

Reprezentanții Primăriei Târgu Jiu spun că, de la 1 iulie, odată cu prelungirea de patru luni a contractului, se percep și penalități de întârziere, calculate pe zi.

Lucrările pentru modernizarea Căii Eroilor au început în februarie 2020 și trebuia  finalizate într-un an. Constructorul a solicitat decalarea termenului, din cauza pandemiei. În 2021, contractul a fost prelungit prin act adițional, până la 30 iunie 2022.

Arhitectul Dorin Ștefan a răspuns evaziv, atunci când a fost întrebat dacă își asumă lucrările executate până în prezent, declarând că va da un răspuns la finalul acestora.

O oră mai târziu, reprezentanți ai Comisiei pentru relația cu UNESCO, Institutului Național al Patrimoniului și Comisiei parlamentului pentru relația cu UNESCO s-au întâlnit cu autoritățile locale. Participanții veniți din capitală au vizitat șantierul de pe Calea Eroilor, iar discuțiile s-au purtat, în mare parte, pe calitatea lucrărilor și întârzierile repetate.

Ce spune Institutul Național al Patrimoniului despre analiza UNESCO

La o solicitare de informații, Institutul Național al Patrimoniului comunică faptul că încă nu a fost stabilită o dată pentru reevaluarea dosarului ansamblului de la Târgu Jiu, care a fost pus în așteptare din 2018 (decizie luată pentru toate dosarele privind memoriale de război). „Propunerea de decizie va fi luată la cea de-a 45-a sesiune a Comitetului Patrimoniului Mondial, sesiune ce urma să aibă loc în iulie, în Kazan, În Federația Rusă, dar a fost amânată, fără a se indica noua dată propusă”, conform răspunsului INP.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here