VIDEO/ Minerii, masă de manevră electorală. CEO reangajează „determinații”, după un joc PNL, dar continuă planul de restructurare

0
343

Minerii sunt folosiți din nou ca masă de manevră electorală. După ce au renunțat la 124 de contracte pe perioadă determinată, șefii Complexului Oltenia au anunțat, joi după amiază, reangajarea a 105 dintre ei, în urma unui protest de patru zile, în fața companiei de la Târgu Jiu și a unui joc politic. În realitate, până la finalul anului în curs, trebuie să plece aproximativ 2.000 de salariați, conform planului de restructurare.

Concesia făcută de conducerea CEO, la indicațiile Ministerului Energiei, condus de liberalul Sebastian Burduja, este doar o strategie politică, în preambulul campaniilor electorale de la finalul acestui an. Protestul angajaților a fost confiscat, în ultimele două zile, de senatorul PNL, Ion Iordache, care a simulat o solidarizare cu disponibilizații, în realitate decizia finală fiind stabilită în laboratoarele PNL. Încă de la apariția la CEO, strategia lui Ion Iordache a fost pusă în aplicare cu indicații chiar pentru protestatari (VEZI VIDEO).

Printr-un comunicat interpretabil, conducerea Complexului Energetic Oltenia a anunțat că ”soluția” identificată în urma verificării modului de selectare a acestora este să le încheie contracte pe perioadă tot determinată, fără să specifice și pentru cât timp stopează măsura restructurării personalului, prevăzută în planul de închidere a capacităților pe bază de cărbune.

”În urma negocierilor și a reevaluării criteriilor care au stat la baza încetării contractelor de muncă pe durată determinată, conducerea societății C.E. Oltenia a decis să ajusteze politicile pentru a sprijini stabilitatea angajaților săi în această perioadă de tranziție. În mod specific, s-a analizat posibilitatea de a menține nivelul de producție în sectoarele miniere pentru o perioadă de timp, renunțând la criteriul reducerii personalului ca urmare a scăderii sau închiderii capacităților de producție”, se arată în comunicatul emis de CEO.

În cazul menținerii actualei forme a planului de restructurare a CEO, conducerea companiei va trebui să anunțe bisponibilizări, cel târziu la finalul acestui an, deoarece planul impune să rămână 6.766 de salariați din cei aproape 9.000.

Întrebat de planul de restructurare, pentru care ministrul PNL de la Energie, Sebastian Burduja, a declarat că a mers la Bruxelles, șeful PNL Gorj, Ion Iordache, l-a pasat în ”curtea” aliaților de guvernare, de la PSD, spunând că este atributul premierului (VEZI VIDEO din ziua protestului).

În timp ce PNL și PSD își pasează responsabilitatea renegocierii acestui plan de închidere, cu Comisia Europeană, capacități miniere și grupuri de producție se închid, treptat, iar documentul prevede că, din 2026, toate capacitățile Complexului Energetic Oltenia vor fi trecute în ”capacitate de rezervă”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here