Importăm energie! Laurenţiu Ciurel: „CEO nu vinde nimic. Nu are ce”

0
1237

Producţia de energie electrică din sursele „clasice” este în declin, inclusiv din cauza avariilor, şi nici aportul eolianului, care este acum prima sursă de generare de energie electrică a ţării nu este suficient pentru a asigura consumul naţional de electricitate. Preţurile pe piaţa spot sunt ridicate.

Sursă:
http://www.economica.net/turbinele-eoliene-duduie-si-sunt-prima-sursa-de-electricitate-a-tarii-dar-nu-sunt-suficiente-romania-importa-energie_163242.html#ixzz5bxZwZU5L

Potrivit datelor Transelectrica, (azi) la ora 12.00, termocentralele pe cărbune funcţionau la o putere de 1.400 MW, cele hidro la circa 1.100 MW, iar turbinele eoliene la o putere de peste 2.300 MW. Se remarcă şi aportul crescut al centralelor pe hidrocarburi (aproape 1.600 MW), deci peste cel al cărbunelui.

Cu toate acestea, începând cu ora 06.00, România importă constant energie electrică, iar la ora 12.00 importurile erau de aproape 500 MW. La acea oră consumul era de circa 8.850 MW, iar producţia internă de doar 8.088 MW.

Situaţia este complicată şi de opririle, programate sau accidentale, ale mai multor grupuri energetice în această perioadă. În data de 7 ianuarie erau oprite, programat, două grupuri de la Porţile de Fier, trei grupuri de la Iernut, două grupuri de la Turceni şi un ul de la Rovinari. În plus, tot planificat, unele grupuri funcţionează la putere redusă (unul la Işalniţa, unul la Rovinari) şi au avut loc şi opriri accidentale (un grup la Iernut şi unul la Turceni).

În aceste condiţii, România a ajuns într-o situaţie destul de rar întâlnită: importă energie electrică chiar şi în momentele în care eolianul „duduie”, situaţia obişnuită fiind cea în care energia din surse eoliene, atunci când este produsă în cantităţi mari să fie exportată. Iar în aceste zile, turbinele eolienele au un factor de capacitate foarte bun: funcţionează şi la 2.400 MW în condiţiile în care România are instalaţi 3.100 MW în eolian.

Dată fiind producţia mică, şi preţurile sunt mari. Potrivit unui calcul al Agerpres, preţul energiei în România pe piaţa bursieră spot cu livrare luni era cel mai mare din regiune, la o diferenţă de aproximativ 30% faţă de celelalte ţări cu care România este cuplată. n România, energia s-a tranzacţionat cu 83,10 euro pe MWh, în timp ce un Ungaria, preţul este de 65,77 euro pe MW, în Slovacia – 63,74 euro pe MWh, iar în Cehia – 61,68 euro pe MWh. Pentru ziua de marţi, preţurile au mai scăzut puţin (media PZU este de 78,8 euro), dar preţurile rămân cele mai mari din regiune.


 

3 ianuarie, 2019

Sursă, https://laurentiuciurel.wordpress.com/

„România importa joi dimineaţa peste 1.000 de MW pentru a-şi asigura consumul de energie, care se ridica la aproape 8.000 de MW, în timp ce producţia naţională nu depăşea 6.960 de MW la ora 10:00, potrivit datelor privind starea sistemului energetic naţional, postate în timp real pe site-ul Transelectrica. Astfel, la ora menţionată, importul era de 1.013 MW.

În acelaşi timp, preţul energiei în România pe piaţa bursieră spot, de 73,42 euro pe MW, este printre cele mai mari din regiune, fiind depăşit uşor doar de cel din Ungaria, de 73,77 euro pe MW, conform site-ului OPCOM, operatorul pieţei.

În Slovacia şi Cehia, celelalte două ţări cu care piaţa spot românească este cuplată, preţul este 59,02 euro pe MW.”

E doar inceputul.  Povestesc baietii din carierele Jilt ca sunt obligati sa incarce pamant in vagoane pentru ca sefii sunt speriati ca vor fi acuzati de oprirea activitatii. Atunci prefera sa avarieze cu buna stiinta grupurile energetice ca sa poata explica nefunctionarea.

Alarmant este ca cedeaza si centrala Rovinari, dupa ce a fost exploatata iresponsabil aproape doi ani. Pentru prima data in ultimii 7-8 ani cred, un grup se opreste in pornire, cu spargere cazan.

Pretul e in PZU 350 ron/MWh.  CEO nu vinde nimic. Nu are ce”.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here