Protestele PNL se mută la BEC? Contestația privind eventuale fraude, trimisă la centru

0
256

Contestația liberalilor, privind posibile fraude la alegerile din 9 iunie, în municipiul Târgu Jiu, a fost trimisă la Biroul Electoral Central (BEC). În același timp, Biroul de Circumscripție a respins cererea de renumărare a voturilor din anumite secții din Târgu Jiu.

După anunțarea, luni, a rezultatelor parțiale, care îl dădeau perdant pe candidatul Iulian Popescu, liberalii au acuzat fraude și ilegalități în secții de vot, unde au avut reprezentanți, care au participat la întregul proces electoral, ca și celelalte partide. Aseară, Biroul Electoral de Circumscripție municipală a hotărât trimiterea către Biroul Electoral Central, a contestației PNL, privind analizarea aspectelor de natură a frauda alegerilor și anularea cererii de renumărare a voturilor.

„Cu privire la sesizarea PNL privind renumărarea voturilor în secțiile menţionate în contestaţie şi la pretinsa fraudare a rezultatului electoral s-a decis cu majoritate de voturi, respingerea cererii de renumărare a buletinelor de vot, având în vedere faptul că nu s-au sesizat nereguli în timpul procesului electoral, iar cu privire la aspectele ţinând de fraudarea alegerilor s-a decis înaintarea contestației la Biroul Electoral Central pentru verificări”, se arată într-un comunicat emis de Biroul de Cirsumscripție nr 1.

„Referitor la sesizarea privind rectificarea proceselor verbale întocmite pentru Consiliul Județean şi Preşedintele Consiliului Județean de secţia de votare nr. 6, cu unanimitate de voturi, s-a decis renumărarea voturilor valabil exprimate pentru Consiliul Județean şi pentru Preşedintele Consiliului Judeţean. Totodată s-a respins cu majoritate de voturi, solicitarea formulată în timpul şedinţei de reprezentanţii Alianței Dreapta Unită şi PNL privind renumărarea buletinelor de vot şi pentru Primar şi Consiliul Local din această secție de votare” arată o altă decizie.

Acuzați că au luat din voturile candidatului independent

Liberalii din Târgu Jiu au fost acuzați că au contabilizat voturile candidatului independent Marian Ciofîcă. Pierderea alegerilor și scandalul ce se prefigura în spațiul public, legat de furtul voturilor, au fost acoperite cu proteste. Ca să dea o notă de realism, reprezentanții PNL au depus o contestație la Biroul Electoral, cu doar câteva ore înainte de expirarea termenului legal, marți după amiază, invocând nereguli, pe care reprezentanții partidului în secțiile de vot le puteau sesiza și puteau cere renumărarea voturilor, înainte de întocmirea proceselor verbale cu rezultatele votului.

În ultimele zile, în spațiul public au apărut acuzații, conform cărora buletinele ce aveau ștampila de vot aplicată pe candidatul independent Marian Ciofîcă, au fost numărate ca fiind ale candidatului PNL, Iulian Popescu.

Ciofîcă a depus contestație la Biroul de Circumscripție Electorală și a cerut să fie renumărate buletinele. Acesta a declarat că au fost descoperite peste 130 de buletine de vot, care fuseseră numărate în favoarea lui Iulian Popescu, deși ștampila era pusă în căsuța de pe verso, cu numele lui. Acesta a explicat că ștampila aplicată în dreptul său, adică pe dosul paginii, s-a imprimat, fiind vizibilă și în rubrica de pe fața paginii, a candidatului Iulian Popescu, iar membrii secțiilor au numărat buletinele de vot pentru liberal. Independentul spune că, dacă se întorcea pagina, se observa ușor că amprenta ștampilei fusese aplicată în acel loc.

Candidatul independent a solicitat renumărarea voturilor, susținând că are semnale că la fel s-a procedat în mai multe secții, unde nu au mai fost verificate a doua oară buletinele. Contestația lui a fost respinsă, însă, miercuri seara.

”Hai să le dăm bătăi de cap”

Liberalii au încercat să acopere scandalul pierderii alegerilor și al acuzațiilor de fraudă, cu un scandal artificial, mai mare. Marți seara, activul de partid, implicat în campania de la Târgu Jiu, s-a adunat în fața Biroului Electoral Județean (BEJ), cât să fie filmați de o televiziune locală, patronată de fiul lui Ion Iordache și echipa unui post central, al cărui corespondent a fost agent electoral al PNL, în campanie. După ce și-au realizat prestația, s-au împrăștiat.

”Astă seară, ne adunăm cu toții în fața Bioului Electoral Județean, pentru că ne simțim furați. Sunt foarte multe nereguli, sunt foarte multe sesizări, s-a umblat la sacii cu buletinele de vot înainte să fie soluționate contestațiile. Mergem către Biroul Județean, care este la sediul de la stadion. Vă așteptăm și pe voi, cei care ați votat duminică și care simțuțu că votul vostru a fost furat. Hai să le dăm bătăi de cap”, a fost mesajul transmis printr-un live pe rețelele de socializare de Gabriela Tîrsu, fostul secretar general al PNL Gorj.

A doua zi, miercuri, s-au adunat din nou în fața BEJ, de data aceasta cu pancarte și au strigat lozinci, deși contestația depusă fusese trimisă Biroului Electoral Central, pentru soluționare.

Alegerille, organizate de prefectul PNL

Alegerile contestate de liberali au fost organizate de prefectul pe care PNL l-a impus la Gorj. Reprezentantul Guvernului în teritoriu nu a ieșit public să confirme acuzele colegilor de partid.

PNL a depus o contestație și la Boroul Județean, pentru reluarea alegerilor în tot județul Gorj.

Rămâne de văzut dacă liberalii, care au anunțat că vor continua protestele, le vor muta în fața BEC, din capitală.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here