Se fură ca-n codru din carierele CEO. „Din 5 tone de motorină, 4 se fură”. Corpul de control află după ce moare un om

0
3594

A fost nevoie de o dramă la una din carierele Complexului Energetic Oltenia, pentru ca membrii Corpului de Control să se deranjeze, după jumătate de an, să iasă din birouri și să meargă să verifice situația furturilor. Deși fenomenul infracțional, în CEO, este cunoscut de ani de zile, conducerea companiei nu a luat nicio măsură, până când un salariat a murit strivit de utilajul, pe care lucra ca deservent, la Cariera Roșia. Surse din anchetă susțin că vola, manevrată de bărbatul de 50 de ani, a rămas fără combustibil și s-a răsturnat, prinzându-l pe șofer. Din unitățile CEO au ieșit ilegal, în ultimii ani, cărbune, piese și utilaje, care apoi au fost vândute la fier vechi. Dosarele penale nu i-au speriat pe șefi, care au închis ochii, încă de la înființarea companiei.

„Se fură în draci! Mai întâi ia Stăpânul inelelor”

Motorina este furată, în procent foarte mare, spun surse din companie, iar cei care o scot din unități sunt chiar angajații, cu girul șefilor. La Secția Asecări, de la Roșia, utilajele sunt confirmate cu activitate, pe hârtie, chiar și la ore la care angajații nu sunt în teren. Draglinele, care nu sunt pornite cu săptămânile, au activitate pe hârtie, ca să poată fi justificată cantitatea de combustibil folosită. „Se fură în draci! Acolo este cel mai mare departament de pompe, au utilaje, nu le mută din parc, dar le confirmă consum. Altfel, nu scot banii ălora care taie frunze. De acolo se fură sute de litri pe zi. Din 5 tone de motorină, 4 se fură. Alimentează șefii, în primul rând, apoi ceilalți. Mai întâi ia Stăpânul lnelelor, apoi trepădușii”, spune liderul de sindicat Nicu Bunoaica.

Litrometrele, care ar trebui să monitorizeze cantitățile de combustibil, lipsesc din 2016, motivația fiind că sunt „la reparat”.

Deși CEO plătește sume foarte mari, pentru asigurarea pazei, cu firme private, din carierele companiei au fost furate sute de tone, de la cărbune și piese sau chiar utilaje, până la țevi și role, unele dintre materiale ajungând la unii șefi, care le-au folosit la construcții, cum a arătat presafarastapani aici. În urmă cu câțiva ani, chiar și polițiști au picat în plasa corupției, fiind condamnați într-un dosar, numit de presa locală „Mafia Cărbunelui”. Oamenii legii au fost implicați în furturi de cărbune, de pe traseul benzilor ce transportau lignitul către Termocentrala Rovinari.

Corpul de Control din cadrul Complexului Energetic Oltenia a fost, ieri, la Cariera Roșia, unde la sfârșitul anului trecut, angajatul de 50 de ani a murit strivit de volă, despre care colegii spun că rămăsese fără combustibil.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here