Interlopi fugiți de sub nasul poliției, în timpul anchetei

1
1940
  • Ofițer în Investigații Criminale, la discuții amicale cu suspecții interlopi

Polițiștii au pierdut doi interlopi, acuzați că au pătruns peste o familie, pe care au maltratat-o și au jefuit-o. Paradoxal, aceștia au fugit din țară, iar anchetatorii nu au făcut nimic pentru a-i prinde, deși îi interceptau, când își pregăteau plecarea peste hotare, ca să scape de anchetă. Un flagrant pentru prinderea altor doi interlopi a fost dejucat, iar un polițist a fost suspectat că dă informații din dosar, membrilor clanului.

O anchetă a poliției gorjene, în cazul unei tâlhării în stil mafiot, parcă desprinsă din filme, a bătut pasul pe loc, până când unii dintre suspecți au plecat din țară. Banda formată în jurul unui cunoscut interlop din Târgu Jiu, Vasile Codoban (zis Lențu), a fost lăsată în libertate aproape o lună, deși existau imagini, înregistrate de camere de supraveghere, cu momentul în care atacatorii au acționat. Pentru victime, soții Mihaela și Virgil Giugelea, noaptea în care membrii clanului au intrat peste ei în casă a devenit un coșmar, ce le-a lăsat sechele. În noaptea de 4 spre 5 septembrie 2014, au fost treziți din somn de zgomote puternice, în ușa de la intrarea în casă. Patru indivizi mascați s-au năpustit asupra lor și i-au lovit cu bâtele. Femeia a fost imobilizată în dormitor, lovită cu sălbăticie și dezbrăcată, de unul dintre atacatori. Bărbatul a fost pus la pământ, în bucătărie și lovit sistematic. Își amintește doar că cel care îl ținea cu fața în jos, atunci când scăpa de loviturile altor doi agresori, îl amenința cu un cuțit, pe care i-l ținea deasupra capului. Și-a auzit soția, cerându-i ajutor, moment în care a vrut să se ridice, însă trei dintre mascați au început să-l lovească, cu bâtele și picioarele, iar ce s-a întâmplat mai departe nu-și amintește. De teamă, soția sa le-a dat banii pe care-i avea în casă și bijuteriile, reușind să iasă în curte și să strige după ajutor. Bărbații mascați au început s-o lovească, pentru a o face să tacă, dar au plecat când o voce, din vecini, a răspuns țipetelor femeii. Camerele de supraveghere, montate pe magazinul și barul familiei, au surprins mașina cu care atacatorii au venit, dar și pe aceștia, în momentul în care plecau, unul dintre ei rămânând fără cagulă.
Vecinii care au auzit țipetele au găsit-o pe femeie plină de sânge, în curte, iar pe soțul ei, în bucătărie, unde își pierduse cunoștința. Ambii au ajuns la spital, cu ambulanța, femeia fiind supusă unei intervenții chirurgicale.

Anchetatorii îi pierd pe suspecți, în timp ce-i interceptau

Cei patru atacatori sunt identificați ca Vasile Codoban, condamnat pentru mai multe fapte comise cu violență, Nicolae Pîșiu, alături de care a mai fost acuzat și arestat, pentru agresarea unui polițist, în plină stradă, iar ceilalți doi membri ai bandei sunt Dumitru Essan Istratie și Gheorghe Udrică. Aproape o lună, împotriva acestora nu se ia nicio măsură, deși existau înregistrările de pe camerele de supraveghere și fuseseră găsite mai multe probe ce-i incriminau. Doi dintre agresori, Nicolae Pîșiu și Gheorghe Udrică, au fugit din țară, iar polițiștii nu au făcut nimic pentru a-i prinde, deși, paradoxal, îi interceptau în perioada în care își pregăteau plecarea peste hotare, ca să scape de anchetă.

Polițist suspectat că „toarnă” la interlopi

Timp de 24 de zile, interlopii nu au fost deranjați de polițiști, ba chiar aveau informații din anchetă și știau cum să se protejeze. Imediat după comiterea faptei, au fost “ridicați” câțiva localnici din Bălești. Abia în data de 29 septembrie, după săptămâni întregi de urmărire și după ce doi membri ai bandei fug din țară, anchetatorii iau măsura de a-i aresta pe Vasile Codoban și Dumitru Essan Istratie.

Un polițist este suspectat că dă informații din dosar membrilor clanului, după ce un flagrant eșuează. Ofițerul Alexandru Prejbeanu, alintat Andu, protejat al fostului șef al Inspectoratului de Poliție Gorj, Viorel Salvador Caragea, apare în interceptările de la dosarul cauzei, purtând discuții amicale cu unul dintre interlopi. Cei doi, ajunși în arestul poliției, lasă să se înțeleagă, din discuțiile surprinse pe interceptările ambientale, că polițistul le dădea sugestii, ca să-i „scoată”.

Ofițerul de la Investigații Criminale a fost surprins, recent, de jurnaliști, la o ieșire de seară, într-un bar, ca între băieți, cu un alt lider interlop, Gelu Livezeanu, condamnat pentru trafic de cocaină.

Caragea și metoda intimidării victimei

Interlopii au încercat să cumpere tăcerea victimelor, susțin martori în dosar, și chiar să intervină la medicul legist, pentru a ciunti din zilele de îngrijiri medicale, ca numărul prea mare să nu le afecteze libertatea.

Victimele susțin că și fostul șef al Poliției, Viorel Salvador Caragea, a încercat să intervină în anchetă: “Dumnealui a fost deranjat că nu m-am ridicat în picioare, în fața dumnealui, dar eu abia mă deplasam, aveam lovituri pe tot corpul și pe picioare. Am dat declarație, am spus cum au intrat peste noi, cum ne-au bătut, cine sunt și atunci dumnealui m-a avertizat: <Vezi că nu-mi plac mincinoșii>. I-am spus că nu mint, doar se vedea cum arătam și eu și soția și mai ales că existau și înregistrările, pe care se vedeau. Când a auzit de înregistrări, nu a mai zis nimic”, spune Virgil Giugelea.
De jumătate de an, doi dintre agresori zburdă liberi, prin Europa, iar ceilalți doi încearcă să scape din arest, cerând, la fiecare termen, înlocuirea măsurii, cu arestul la domiciliu.
Va verifica domnul Parepa, înainte de a-i expira detașarea, cum de au scăpat doi suspecți, în timp ce erau interceptați telefonic și cum s-au scurs informații din anchetă? Sau o va face noul șef al IPJ Gorj? Poate știe să asculte mai bine (sic!)

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here