VIDEO/ Candidatul cu un imperiu, făcut din afaceri cu statul. Milioane de euro, doar din contracte cu instituții publice

0
15187

Ion Iordache, „băiatul deștept” de la Turceni, care în câțiva ani a ajuns, din buldozerist, unul dintre cei mai bogați afaceriști din Gorj, ne este livrat de către liberali, frumos ambalat, ca antreprenor de succes. De fapt, afacerea de succes este varianta clasică a abonatului la banii statului. Firma pe care o coordonează din umbră a obținut contracte publice de peste 860 milioane lei, adică aproape 180 milioane euro

Reportaj video aici:

Declarația de avere a latifundiarului din Turceni se întinde pe 12 pagini, șase foi fiind ocupate cu cele 88 terenuri, cele mai multe dintre ele fiind dobândite în ultimii șase ani. În total, Iordache are 1.000 de hectare, din care aproximativ 550 de hectare de pădure și peste 450 de hectare de alte terenuri. Afaceristul este deținătorul a 15 imobile și are patru autoturisme, dintre care un Jeep Wrangler și un Mercedes Benz V Class, dar și o barcă cu motor, un tractor cu remorcă și două motociclete.

La capitolul bani, Ion Iordache are declarați 1,3 milioane de lei în conturi și 140.000 de lei investiți în monede de aur, pe care le-a achiziționat acum cinci ani. Acesta a declarat că a încasat 200.000 de lei și aproape 29.000 de euro din chirii, și alte 240.000 de lei din dividende și salarii. Imperiul pe care și l-a creat la Turceni și în împrejurimi îl califică la titlul de “baron local”.
Ion Iordache își etalează opulența în filmulețe de promovare, în care apar proprietățile, lacuri cu pontoane, o cabană de vânătoare, sute de hectare de pădure, în care crește cerbi și porci mistreți pentru partidele de vânătoare și o pensiune din centrul orașului Turceni. Conform declarației de interese, acesta este administrator al unei firme, pe care funcționează domeniul de vânătoare, este asocial la alte trei societăți colerciale și are calitatea de președinte în trei asociații.

Firma pe care a înstrăinat-o, când a ajuns primar, dar despre care s-a spus că o deține, prin interpuși, a încasat, în ultimii ani, sute de milioane de euro, prin contracte cu diverse instituții publice. Ydail Construct figurează în SEAP, cu contracte de peste 860 milioane de lei, echivalentul a 178 milioane de euro. În fața presei, a negat constant, în ultimii ani, orice legătură cu societatea mufată la banii statului, desi afaceristul ocupă biroul de șef din sediul Ydail și este recunoscut ca patron.

“Aș vrea sa clarificăm pentru început următorul lucru, pe care dv, din răutate, continuați să-l folosiți în spațiul public. Eu nu sunt acționar, nu sunt administrator, din 2007 de când am cesionat părțile sociale de la Ydail. Deci rugămintea mea, să nu mai vorbiți de Ydail – Iordache, da?”, spunea Iordache, certându-mă într-o conferință de presă.
Deși a negat ani de zile că este deținătorul de facto al societății Ydail, mufată bine la banii publici, a fost obligat să recunoască, după ce a fost dat de gol de liderul PNL Gorj, Dan Vîlceanu, care a trebuit să-i găsească niște calități, în momentul în care l-a prezentat candidat al partidului, pentru Senatul României. El însuși un abonat la contractele cu Complexul Energetic Oltenia, Vîlceanu a spus, cu nonșalanță, că Iordache este un antreprenor de succes.
“În ceea ce privește activitatea dânsului profesională, de ordin privat, este un om care conduce o companie recunoscută în județul Gorj, pentru calitatea drumurilor pe care le face. Ydail se numește” (18 sept 2020)
108 milioane euro, din contracte cu Consiliul Județean
Conturile societății au început să crească, după ce a obținut contracte cu Primăria Turceni, condusă de fostul primar, cu care este rudă. În 2008, a candidat și a ajuns chiar el primar. Ion Iordache a ieșit atunci din cele cinci firme pe care le controla: Ydail Construct, Ydail Durabil, Ydail Infinit, Ydail Rezist, Laudrag Construct SRL, dar primăria pe care o conducea a încheiat contracte de zeci de miliarde vechi, prin încredințare directă, cu firma Ydail Construct, numită de presa locală “fabrica de bani”, ce a fost transferată pe numele unor apropiați ai lui Iordache. ANI l-a declarat incompatibil, pentru modul în care a atribuit lucrările publice, de 43 miliarde vechi, către mai multe societăți, la care a avut calitatea de asociat sau adminisrator, Agenția Națională de Integritate sesizând și Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova, în 2013.
Contractele care au dus, în ultimii ani, sute de mii de euro în conturile firmei Ydail, au fost încheiate cu Consiliul Județean Gorj, pentru reabilitări, reparații și întreținere drumuri. Preluarea lucrărilor la drumurile din județ, de firma din Turceni, a dus la falimentarea societății proprii a Consiliului Județean, Întreprinderea de Drumuri și Poduri, prescurtat IDP. În 2016, SC Ydail Construct a câștigat, alături de alte două societăți private, o licitație de 35 milioane de euro, pentru întreținerea drumurilor județene. La vremea respectivă, cumnatul lui Ion Iordache era membru în Consiliul de Administrație al IDP, iar soția acestuia, contabilă la Ydail. Doar în ultimii patru ani, firma a obținut de la CJ, 10 contracte, unele în asociere, în valoare de peste 529.384.008 lei, adică 108 milioane euro.
Chiar în spotul de promovare electorală, plătit de PNL, din bani publici, afaceristul – candidat Ion Iordache s-a filmat pe șantierul unei lucrări, efectuate din banii statului, pentru un drum public.

Politicianul, fără nicio calitate oficială, a fost lăsat să intre și în carierele Complexului Oltenia, deși accesul este interzis. Conducerea impusă de PNL i-a facilitat intrarea, iar minerii au fost încolonați și puși să-i asculte promisiunile electorale.

La fel cum au procedat și PSD-iștii, când erau la guvernare și o plimbau pe Viorica Dăncilă prin Complexul Rovinari, unde au cărat oameni din comunele învecinate, cu microbuzele, să o întâmpine, la poartă.
Firma de suflet, scăpată de ICCJ de acuzația de mită
Societatea Ydail, cu care Iordache a negat până acum că mai are legături, a fost și este mufată la conducta ce pompează bani publici, de la stat. Ydail Construct a avut contracte cu Complexul Energetic Oltenia, cu Consiliul Județean și cu primăriile din județ, dar și în județe învecinate. În urma unor astfel de contracte, șapte foști și actuali primari, din Gorj și Dolj, dar și administratorul societății au fost reținuți, în 2014 și ulterior trimiși în judecată, pentru fapte de corupție. Edilii au fost acuzați că au primit șpagă de la reprezentantul firmei înființate de Ion Iordache, pentru a-i acorda contracte de lucrări, în timpul perchezițiilor, anchetatorii găsind și o agendă, cu nume de primari și sume de bani. “Lotul Ydail”, cum a fost numit de presă, a scăpat după ce probele din dosar, bazate pe înregistrările făcute de SRI, au fost scoase, hotărârea bazându-se pe o decizie a Curții Constituționale, care a eliminat interceptările, ca mijloace de probă.
Nici lucrările pe care societatea le-a făcut la CEO nu au trecut fără incidente, presa relatând că anchetatorii au demarat cercetări, în urma unor suspiciuni că la lucrările de supraînălțare a unui compartiment de zgură și cenușă, au fost folosite țevi vechi, luate de la o altă unitate CEO.

Firma din Turceni a trecut printre dosarele penale, ca printre jaloane, desi au existat rapoarte ale Curții de Conturi, care au descoperit prejudicii, la lucrările efectuate în diverse localități. La o lucrare din comuna Borăscu, de exemplu, pentru modernizarea drumurilor comunale, s-au recepționat și achitat cu 1.141 de metri pătrați mai mult, decât existau în realitate. În raportul întocmit la vremea respectivă, s-a subliniat faptul că au fost făcute plăți necuvenite de 177.345 lei. Și în comuna Urdari, Curtea de Conturi a stabilit un prejudiciu, la o lucrarea de canalizare menajeră, de 116.576 lei. Conform raportului specialiștilor, firma executant, Ydail Construct, a încasat contravaloarea unor dulapi de fag, folosiți la sprijinirea malurilor, ce ar fi trebuit predați către primărie, ceea ce nu s-a întâmplat.
GorjNews scria de o fraudă la Primăria Turceni, de 11 miliarde lei vechi, descoperită de Curtea de Conturi, după ce administrația a cumpărat o moară, amenajată într-un fost CAP, cu 14 miliarde lei, după o evaluare făcută de un expert care, întâmplător, se ocupa și de contabilitatea Ydail, iar 7 ani mai târziu, Ion Iordache, ajuns primar, a vândut imobilul, în care primăria investise între timp, încă 2 miliarde, cu 3,1 miliarde. Prețul de 5 ori mai mic a fost stabilit de același evaluator, asociat de ancheta jurnaliștilor cu Iordache.
A schimbat 3 partide, în doi ani. Consiliat de strategul Manțog
După ce a fost declarat incompatibil de ANI, fostul primar Ion Iordache s-a ocupat de afaceri, dar a continuat să facă jocurile politice locale. Și-a băgat cumnata la înaintare, pentru postul de primar în Turceni, ca să aibă controlul administrației locale.
În urmă cu doi ani, s-a întors oficial în politică și a negociat pentru a prelua conducerea organizației ALDE Gorj, pregătindu-și terenul pentru o candidatură la parlament. Din poziția de lider al formațiunii aflate la guvernare, alături de PSD, a încercat să schimbe conducerea Complexului Oltenia, unde a reușit să-și impună doi apropiați, membri de partid, în Consiliul de Supraveghere. Unul dintre susținuți, care-i este și rudă, a fost pus secretar de stat în Ministerul Energiei. A fost consiliat, după cum a recunoscut public, de fostul strateg Ionel Manțog, condamnat în dosarul “Strămutaților de lux”.

După ce partidul a picat examenul alegerilor, rezultatul la europarlamentare arătând că este posibil să nu mai facă pragul electoral la următorul scrutin, Ion Iordache a bătut palma cu PSD, sperând să obțină un loc pe listele parlamentare ale formațiunii. A intrat în colimatorul membrilor care se luptau pentru locuri eligibile și a plecat cu coada între picioare.

Apropiații cu legături în PNL l-au ajutat să-și negocieze prima poziție, pe lista pentru Senat, liderii liberali dând la o parte membri cu state vechi, ca să-l impună pe afaceristul de la Turceni. În zona în care deține imperiul, susținătorii politici au mers până într-acolo, încât i-au plimbat tabloul, ca pe icoană, prin sat, în campania electorală.
De ce vrea Ion Iordache să se facă senator? A recunoscut-o public: pentru influență, declarând că partidul care se află la guvernare are acces la banii statului. “La resurse putem avem acces, dacă suntem la partidul de guvernământ” (Ion Iordache, 17 nov. 2020).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here