Culmea tupeului. Răducan se laudă cu rezultatele lui Pîrvulescu

0
647

https://presafarastapani.ro/wp-content/uploads/2016/05/carciumaru-raducan-calinoiu.jpg

Președintele Clubului Pandurii, Narcis Răducan, manipulează la modul ordinar. Managerul, pe mandatul căruia jucătorii au depus memorii din cauza restanțelor salariale, iar clubul s-a împrumutat, se laudă cu profitul din mandatul fostului președinte, Eugen Pârvulescu, mințind că ar fi rezultatele anului în curs.

O situaţie financiară pe anul 2015, a cluburilor de fotbal din prima ligă, prezentată de Ministerul Finanțelor, este folosită de președintele Pandurilor, Narcis Răducan, să se laude, cu toate că rezultatele financiare sunt meritul lui Eugen Pârvulescu, cel pe care Ion Călinoiu și Laurențiu Ciurel l-au îndepărtat, pentru a face loc nașului lui Iordănescu. Informația, prezentată în presa de profil, a fost preluată de Răducan și „ciuntită”, pentru a induce în eroare. În materialul publicat de Gazeta Sporturilor, se specifică faptul că este vorba de o balanţă financiară, conform raportărilor de la finalul anului 2015, dar cei de la Clubul Pandurii mint că rezultatele financiare aparțin anului în curs, care nu s-a încheiat și, după cum se ştie, sunt dezastruoase.

Culmea tupeului, preşedintele Răducan dezinformează chiar pe site-ul oficial al clubului, unde prezintă frânturi din statisticile publicate de cotidianul central, însă induce idee că ar fi vorba de anul în curs și nu ezită să îşi aroge chiar şi merite. „Mă bucur că avem o nouă confirmare a faptului ca am făcut lucrurile corect, atât din punct de vedere managerial cât şi sportiv, performanţa fiind obţinută în condiţiile în care în 2016 nu am beneficiat de aportul CEO şi ne-am autofinanţat. Din cele trei echipe aflate pe profit în acest an, fotbalistic am terminat cel mai sus, ceea ce înseamnă că echilibrul are o logica în munca noastră”, declară şeful Pandurilor, citat de site-ul oficial, unde este prezentată și o frântură din analiza publicată, în care apare doar o coloană cu rezultatul financiar al cluburilor, decupată din articolul în care sunt prezentate informațiile pentru anul 2015.

https://presafarastapani.ro/wp-content/uploads/2016/06/site-pandurii.png

De fapt titlul statisticii prezentate de cotidianul național, în care Pandurii se află pe locul 3 după Viitorul şi Botoşani, este „Topul în funcţie de profitul şi pierderea pe anul 2015”, iar Pandurii înregistrau, la capitolul profit, 90000 de euro.

https://presafarastapani.ro/wp-content/uploads/2016/06/hagi-2-1.jpg

Ceea ce omite să spună Răducan, pe lângă anul la care se referă statistica, este că în 2015, el a preluat echipa după încheierea sezonului trecut, în prima parte a anului aceasta fiind condusă de Eugen Pîrvulescu. Având în vedere problemele cu care se confruntă acum Pandurii, managementul defectuos al lui Răducan nu avea cum să aducă profit, atâta timp cât jucătorii au acuzat întârzieri de câteva luni, la salarii și prime, pentru care s-au făcut împrumuturi.

Sumele din tranzacţiile făcute de Pîrvulescu, cunoscut ca un bun manager, au continuat să vină după preluarea clubului de către Răducan. De exemplu, un procent din transferul lui Pintilii, de la Steaua la Al Hilal, a venit în iunie 2015, când Răducan era instalat preşedinte, însă meritul pentru obținerea banilor era al lui Pîrvulescu, care s-a bătut la comisii, pentru recuperarea sumei. Dovada sunt știrile din presa respectivei perioade, în care a avut loc litigiul cu Steaua. „Comisia ne-a dat dreptate în litigiul cu Steaua pentru că aşa arată documentele. Conform contractului de transfer al lui Mihai Pintilii, Steaua trebuia să ne dea 20 la sută dintr-un eventual transfer al acestuia, adică 500.000 de euro plus TVA. Noi am aşteptat, dar nu au achitat şi atunci era normal să ne adresăm comisiilor pentru că a trecut destul timp de la semnarea contractului dintre Steaua şi Al Hilal”, declara Eugen Pîrvulescu, pentru MEDIAFAX, la sfârșitul lunii martie 2015. A urmat un proces şi Pandurii au primit, în iunie, 600.000 de euro, bonus din transferul perfectat cu un an înainte, de Pîrvulescu. Pandurii îl vânduseră pe Pintilii la Steaua cu 850 000 de euro, iar suma totală încasată a depăşit cu mult un milion de euro.

Alte aproximativ 2 milioane de euro, din drepturile tv, pe care echipa le-a încasat în 2015, s-au datorat locului 9, pe care Pandurii l-au ocupat tot sub mandatul lui Pîrvulescu. Acum, în 2016, chiar dacă Pandurii se clasează pe locul trei şi teoretic vor primi mai mulţi bani de la televiziuni, practic nu se vor putea baza pe ei, pentru că au contractat deja o serie de împrumuturi, pe care trebuie să le restituie.

Pîrvulescu vindea cu milioane de euro, Răducan dă jucătorii gratis

Revenind la transferurile perfectate de cei doi preşedinţi, care au condus clubul în 2015, Pîrvulescu a lăsat o echipă cu jucători de valoare, mulţi dintre ei vânduţi pe sume derizorii sau daţi gratis de Răducan. Eugen Pîrvulescu a reușit câteva „tunuri” pe piaţa transferurilor, vânzând jucători precum Maxim, Vlad, Chiricheş, Pintilii sau Eric, cu sume foarte mari, în jurul a un milion de euro fiecare, dar şi cu procente din vânzări ulterioare, bani care au continuat să vină la Pandurii şi după ce acesta nu se mai afla la conducere. Răducan se poate „lăuda” că a adus o duzină de jucători expiraţi, care nu au jucat mai nimic timp de un an şi la care s-a şi renunţat între timp. Ne amintim episoadele demne de filme cu proști, în care erau prezentaţi cu mare fast, jucători ca Filippeto sau Khalouta, daţi afară între timp, pentru lipsă de randament sau celebrul caz Wellington, care a dat un singur gol, timp de un an şi la care, de asemenea, s-a renunţat. Este vorba de jucători aduşi pe contracte mari, dar care nu şi-au justificat prezenţa la Pandurii, însă nimeni nu a făcut o analiză a acestor eşecuri ale managerului clubului. Nimeni nu l-a întrebat pe Răducan nici de ce a vândut jucătorii de valoare, aduşi de Pîrvulescu, precum Roman, Anton sau Momcilovici, pe sume de nimic sau i-a dat gratis.

Răducan se poate „lăuda” eventual că a dat, vara trecută, cei mai buni jucători din lotul echipei, golgheterul şi căpitanul de echipă, pe sume de nimic sau chiar degeaba. Golgheter la Târgu Jiu în 2015, atacantul Mihai Roman, a fost vândut la o echipă olandeză de liga a doua, NEC Nijmegen pe 350000 de euro, de cinci ori mai puţin decât cota de piaţă a jucătorului de 23 de ani, la acel moment. „Strategul” din fruntea Pandrilor a lăsat atunci echipa fără atacant, în locul căruia a fost adus Wellington, care a venit nepregătit şi a stat accidentat tot anul. La nici o săptămână după ce l-a dat pe mai nimic pe Roman, la începutul lui septembrie 2015, Răducan l-a dat şi pe căpitanul echipei, Paul Anton, la Dinamo, mijlocaşul de doar 24 de ani fiind cotat atunci ca cel mai bun jucător din lot de la Pandurii. Sigur, valoarea acestuia şi calităţile impuneau o sumă bună de transfer, dar, surpriză, Răducan l-a făcut cadou, dându-l gratis.

Transferurile, cel puţin dubioase ale celor doi cei mai valoroşi jucători din lot, Roman şi Anton, doi tineri pe care clubul ar fi trebuit să ia bani mulţi, dacă ar fi primat interesul pentru echipă, nu le-au ridicat semne de întrebare şefilor lui Răducan, însă ar fi cazul să le ridice acum, când echipa nu are niciun ban în cont. Şi pentru că la Pandurii mai rămăsese un jucător de valoare, un fundaş pe care erau cu ochii toate formaţiile din prima ligă, Răducan a rezolvat şi această „problemă”, la începutul acestui an. I-a dat drumul la Steaua, echipa sa de suflet, lui Marco Momcilovici, un fundaş indispensabil echipei, pentru 250000 de euro, o sumă cu mult mai mică decât cota de piaţă, dar nici această tranzacţie nu a ridicat semne de întrebare asociaților, care au pus tunurile pe Complexul Energetic Oltenia, „vaca de muls” de la care psd-iștii au tot încercat să tragă bani pentru a acoperi gafele de management ale lui Răducan, adus de Ion Călinoiu și Laurențiu Ciurel, la Pandrii, în a doa parte a anlui trecut.

Răducan pune și bomboana pe colivă: reziliază contractul lui Ropotan

Ultima ispravă a lui Răducan, în aceeași notă a tranzacțiilor falimentare cu care se poate lăuda, este cea de ieri, când a dat drumul, liber de contract, unui jucător care mai avea contract cu Pandurii, în schimbul, cităm „unei sume modice”. Este vorba de un jucător de echipă naţională, Adi Ropotan, cotat la 750.000 de euro, căruia Răducan i-a reziliat contractul, marți, pentru a pleca „pe un salariu mai aproape de valoarea sa”, după cum chiar şeful pandurilor declară, pe site-ul oficial.

https://presafarastapani.ro/wp-content/uploads/2016/06/ropotan1.png

Nu spune însă dacă a avut şi acordul finanţatorilor pentru acest aranjament între el şi jucător. Acei finanţatori, cărora Răducan le cere săptămânal să rezolve problemele financiare, în timp ce el, ca manager, dă cu piciorul la orice oportunitate de câştig pentru club. Nu ştim în folosul cui sunt aceste afaceri păguboase pentru Pandurii, dar cazul ar trebui atent studiat de organele abilitate.

Se întreabă cineva, care ar fi fost situația Pandurilor, dacă jucătorii aceştia erau vânduţi la un preţ corect? Întreabă cineva finanţatorii acestui club, care sunt motivele pentru care țin la cârma echipei un manager cunoscut şi dovedit ca fiind unul mediocru la alte formaţii, unele chiar dispărute din prima ligă, după trecerea lui Narcis Răducan pe la conducerea lor?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here